Симбол,сигнал

Један од кључних симбола у поруци Христоса својим ученицима јесте змија. ….Змија је важан, сложен и амбивалентан симбол и један од најснажнијих архетипова у човековом колективном несвесном. Змија је симбол снаге, плодности, здравља, мудрости, с једне стране, али и зла, лукавости, симбол демонског, женског и земаљског, с друге. Противречни карактер овог древног симбола проистиче из везивања змије за душу предака, за хтонски, подземни свет. Змија је, као што запаза Волфганг Кречмер, лиминално биће (припада земљи и подземљу) и отад њена веза са нечистим силама и хтонским светом. И у нашим народним веровањима и магијским радњама може се уочити двострука природа змије. У Првој књизи Мојсијевој, речено је о природи змије: „Али змија беше лукава мимо све звијери пољске које створи Господ“. Отуда је у хришћанству змија, која је својом слаткоречивошћу намамила на грех Адама и Еву, симбол опасне и лукаве заводнице, која заступа човекове нагоне…

* *

(…)  Ако је представљена умотана или гризе свој реп,таква змија је Уроборус која се храни сама собом и симболише одржавање те енергије.

Змија у сну описује елементе психичког трошења енергије и указује на регресију, опасност која се изразава снажним осећањем зебње..код мушкараца може представљати мужевност која се рађа а у женском сну може представљати страх од сексуалног чина.
Змија која се креће указује на велике унутрашње преокрете.
Фалусни симбол,змија је фактор трансформације. Затворена сексуална енергија стално покушава да се ослободи. Велики број змија које гмижу и увијају се изразавају менталну конфузију која потиче од немирних енергија које морају да се саберу.

Змија која пузи по поду указује на неприхватање или страх од сексуалног чина. На исти начин сањач које је роб потиснуте и опсесивне сексуалности може да се види да је обавијен змијом. Ако она напада његово лице или гениталне органе, постоји опасност да је заслепљен страстима…
Рањена или повређена змија може да изражава неки психички проблем. Али овај сноп енергије представља такође и могућност да нечега постајемо свесни. Тако зачарати змију значи да почињемо да владамо нашим инстиктима….

Извор: хттп://њњњ.звездаводиља.чом/индедž.пхп?топич=255.0

 

ЛеЗ 0003563       

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s