Ознаке

Povodom (ponovnog) imenovanja Dejana Ristića za državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja, pismom javnosti juče se oglasio mr Simo Potkonjak, jedan od četvorice članova UO Narodne biblioteke Srbije, koji su krajem aprila podneli ostavke. Razlog je bio, da podsetimo, višemesečni sukob sa Ministarstvom, a posebno sa Ristićem (inače ranije v.d. upravnika NBS), oko konkursa za izbor prvog čoveka ove nacionalne institucije.

Na ovaj potez su se uz Potkonjaka, odlučili i dr Gojko Tešić, Radovan Beli Marković i Ivana Nikolić. Peti član UO Miladin Ševarlić, u potpunosti se slažući sa pobudama svojih kolega, smatrao je da „odustajanje nije pravi odgovor na pritisak onih koji sabotiraju rad najvažnijih ustanova srpske kulture“.

Smatrajući ovo „Pirovom pobedom“ Ivana Tasovca, kako je i naslovio svoje saopštenje, Potkonjak ističe:

– Što se mene tiče, ne da je stavljena tačka, stavljene su tri tačke. Što znači da kao „uzbunjivač“ upućujem ovu današnju vlast, kao što sam to učinio i pre desetak godina, ukazujući na mutne radnje u Narodnoj biblioteci Srbije, da istraži brojne sumnjive radnje prikrivene od strane onih koji su imali potpuni uvid u poslovanje NBS. Siguran sam da će doći do saznanja o samostimulisanju nemalim materijalnim sredstvima, proneverama i zloupotrebama. A o stanju književnog fonda da i ne govorim. Potpuna revizija, jednoga dana, pokazaće koje je sve vredno nacionalno književno i drugo kulturno blago u Srbiji pokradeno i otuđeno.

Srpskoj naprednoj stranci Potkonjak se zahvaljuje što ga je predložila i imenovala u UO NBS, koji je, prema njegovom mišljenju, predložio nekoliko značajnih mera na podizanju ugleda Biblioteke, među kojima su i dve nagrade „Janko Šafarik“ i „Jovan Skerlić“. Istovremeno, on se zahvaljuje i medijima što su „pomogli da se UO NBS odupre pritiscima da na mesto upravnika NBS dovedu neku od ličnosti koja to ni po čemu ne zaslužuje“.

Potkonjak: Pirova pobeda Tasovca | Kultura | Novosti.rs.

Advertisements